Nouvelle Perspective

Logo Noloc

Inspiratie

Het complete Loopbaanboek met o.a. een bijdrage van Paule Kok over de methodiek van Vacature analyse.

https://www.bol.com/nl/p/het-complete-loopbaanboek/9200000045961253

Loopbaanprofessionals kunnen het verschil maken. Zij hebben waardevolle kennis en ervaring als het gaat om mensen en werk, voor individuen, maar ook voor organisaties die meer inzicht zoeken in de nieuwe dynamiek en de consequenties voor hun management en beleid. 

Werkenden van vandaag moeten flexibel zijn om tot hun recht te komen en zich professioneel en persoonlijk te ontplooien. De begeleiding van werkenden bij het ontwikkelen van hun talenten en het ontdekken van hun passie kan niet meer zonder inzicht in loopbaantheorieën, arbeidsmarktverhoudingen en organisatieverandering.

Dit complete boek brengt het brede vakgebied van de loopbaanprofessional in kaart. Het biedt een inhoudelijk overzicht van het theoretisch kader waarbinnen de loopbaanbegeleiding plaatsvindt en geeft inzicht in de praktijk van het begeleidingsproces en de bijbehorende methoden, technieken en instrumenten.

Dit boek komt tot stand door medewerking van een groot aantal loopbaanprofessionals: Ella Arps, Ineke van den Berg, Renske van Berkel, Silvia Blankestijn, Joyce Blok, Annet Brinkhuis, Martin Broekhuis, Karen van Dam, Rex Feenstra, Tosca Gaakeer, Peter Gerrickens, Silene Geuze, Annemieke Hijink, Yvonne van Holsteijn, Adriaan Hoogendijk, Kick van Hout, Eef Huiser, Sergio Irausquin, Pauline Kemkers, Carla Kerklaan, Paule Kok, Wendelien Koop, Marinka Kuijpers, Annerie de Lange-Kraan, Ester Leibbrand, Rose-Marie Lucas, Trucella van Moorselaar, Alina Nieuwhoff-Flapper, Jouke Post, Wim Rietveld, Ine Ruijfrok, Marian Ruisch, René Schalk, Carla Schellings, Tom Scholte, Ellen Selderijk, Janine Stolvoort, Maaike Thiecke, Yvonne Truijens, Anja Veldhuizen, Marlies van Venrooij, Mieke Verbaarschot, Vronie Veugeler, Aaltje Vincent, Marjoleine Vosselman, Eva de Waard, Jacob van Wielink, Judith Wijnbergen, Leo Wilhelm, Patricia Wouters van Dam en Bianca van der Zeeuw.

***********************

Interview Paule Kok voor het Financiele dagblad van 30 juli 2015 – FD persoonlijk – Thema Voelen-

Lees verder…… http://fd.nl/fd-persoonlijk/1112797/hartspecialisten

Ik ben er om mensen perspectief te bieden.

PauleKok (55) heeft een eigen bureau voor loopbaancoaching, NouvellePerspective

Wat ik doe, heeft alles te maken met voelen, en dan vooral het ombuigen van gevoelens. De mensen die bij mij komen, zitten allemaal met een loopbaanvraag. Ze functioneren niet goed, zijn ziek, gestrest of ontevreden en zoeken een nieuwe uitdaging. Soms móeten ze ook op zoek omdat hun contract ophoudt of omdat ze boventallig zijn geworden na een reorganisatie. Het gevolg is dat ze vrijwel altijd binnenkomen met ontzettend veel negatieve energie. Boosheid, teleurstelling, verdriet, wanhoop, al die emoties komen langs. Bij een gedwongen vertrek hoort vaak zelfs een rouwproces. De boodschap kan ik als loopbaancoach niet veranderen, maar wel de manier waarop mensen aankijken tegen hun situatie, en daarmee ook tegen zichzelf.

‘Wat ik doe, heeft alles te maken met voelen, en dan vooral met het ombuigen van gevoelens’

Ik ben er om mensen perspectief te bieden, of beter nog: ervoor te zorgen dat ze hun eigen perspectief weer zien. Het komt voor dat mensen aan het eind van de rit tegen me zeggen: Leuk je ontmoet te hebben, maar wat heb je nu eigenlijk gedaan? Vroeger dacht ik dan: ho, wacht even, maar nu vind ik het juist het mooiste compliment. Het bewijst immers dat ze zelfstandig de juiste stappen kunnen zetten.

Tijdens mijn opleiding en alle trainingen die daarop volgden, heb ik heel wat gesprekstechnieken geleerd. Toch dacht ik op een gegeven moment: ik zet de techniek opzij en ga een echt contact aan. Dat houdt in dat ik me volstrekt gelijkwaardig opstel en oprecht interesse toon, zonder te oordelen. De ander mag er zijn. Alleen op die manier kun je volgens mij een sfeer van vertrouwen creeren waarin mensen vrijuit durven te praten over gevoelens, wensen en dromen.

Als dat gebeurt, ben je aanbeland bij de kern. Zodra mensen weer in verbinding staan met hun verlangens, zijn ze immers weer gericht op de toekomst. Als coach hoef ik daarna in feite niet veel meer te doen. Ik stap in de rol van loopbaanadviseur en help de klant te onderzoeken welke perspectieven haalbaar zijn.

Ik besef dat ik nu het ideale plaatje schets. Gelukkig heb ik inmiddels­ ervaring genoeg om daar vaak dicht bij te komen­, maar ook ik blijf een mens. Als ik privé met iets worstel, kost het me iets meer moeite open te staan voor anderen. Een enkele keer zitten mensen ook te vast in hun wantrouwen of ontbreekt de persoonlijke klik. Of er is sprake van een psychische problematiek die mijn deskundigheid te boven gaat. In dat laatste geval zal ik altijd doorverwijzen.

Regelmatig komen er mensen binnen met een houding van: jij moet het voor mij doen. Heel wat gesprekken beginnen ook met: “Ik weet het niet, ik kan het niet.” In het begin had ik dan de neiging zo iemand te willen redden. Dat is niet goed. Je moet mensen niet te veel willen helpen, maar ze leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen toekomst. Tegenwoordig zeg ik: Ik ga niet vertellen wat jij belangrijk vindt.

Mensen die opnieuw of soms voor het eerst hun eigen kracht ontdekken; ik vind dat nog altijd het mooiste wat er is. Al denk ik wel eens: waarom nu pas? Als je op elk moment in je loopbaan dichter bij je gevoel staat, je talenten kent en investeert in je netwerk, zul je je veel minder gauw een slachtoffer van de omstandigheden voelen. Dat geldt natuurlijk ook voor mijzelf. Loopbaanontwikkeling begint bij zelfonderzoek, is mijn overtuiging, dus ik maak aan het einde van het jaar altijd de balans op. Wat voelde goed, wat niet, en aan welke dromen ga ik volgend jaar werken? Ik kan het iedereen aanraden.